Verslag Johann Haasnoot over kampioenschap

ambiance vanaf het bordes 

NK Traditioneel gerij 2016

Zaterdag 10 september vonden de Nederlandse Kampioenschappen voor het traditionele gerij plaats in Lage Vuursche, Soest en Baarn. Dat was al een heel seizoen bekend maar doordat begin juni onze schimmel kreupel werd hadden we tot half juli nog niet gereden. Met de kastelenrit in Vorden als laatste mogelijkheid om deel te nemen aan het NK ging het erop lijken dat dat aan onze neus voorbij ging.

Omdat mijn eigen Pony Gig totaal uit elkaar ligt vanwege de restauratie en de Transportable Phaeton niet geschikt is voor één pony zat rijden er niet in totdat ons hulp werd geboden. Dirk en Yvonne Schalkers uit Bant hoorden er in Tubbergen van en spontaan boden ze aan om hun Rally Cart te gebruiken om zo toch nog te kunnen rijden dit jaar.  Hij moest wel passen bij de pony dachten ze en na wat telefoontjes over en weer over de afmetingen en hoogte hebben we hem begin augustus opgehaald. En passen deed hij! Perfect zelfs.

soestdijk 2016Een Rally Cart, gemaakt in 1880 in Engeland, De Cart deed zijn intreden rond de achttiende eeuw en werd gebruikt als jachtwagen. De wielen zijn opvallend groot, gemiddeld tussen de 1.20 en 1.55 meter hoog, met 12, 14 of 16 spaken. De Cart heeft naar achter doorlopende lamoenbomen en een ruime bak die aan twee of vier personen plaats biedt. Vaak zitten de passagiers met de ruggen tegen de koetsier, de zogenaamde dos à dos zit. De neergeklapte achterklep dient dan als voetenbank. De zitbanken zijn vaak verstelbaar om het rijtuig in evenwicht te houden. het woord naast enkelspan ook veel in een tandem combinatie gebruikt.

We zijn aan de slag gegaan met het passen van het tuig en het maken van wat ‘’vlieguren’’ voor een tweewieler, dat had County nog nooit gedaan. Ook de kleding en de accessoires werden bij elkaar gezocht en we zouden er de eerste keer mee verschijnen bij de kastelenrit in Vorden.  En dat was een Succes, met 213 punten behaalden we een 4 de plaats en hadden daar ook de selectie voor het NK weten te behalen.

kampioensch201610 september om 07:00 uur vertrokken we dan ook richting Lage Vuursche voor het NK. Met de opmerkingen die we in Vorden meekregen hadden we wat gedaan dus stonden we klokslag 10:00 uur bij de juryleden in afwachting van de beoordeling. Daar waar we de punten meekregen waren we best tevreden maar je weet natuurlijk nooit hoe het bij de anderen gaat. Om 11:30 vertrok de stoet aanspanningen voor het eerste deel van de tocht die via Soest naar Paleis Soestdijk ging en waar we de lunch hielden. Hier was er voor het massaal toegestroomde publiek een hoop te bewonderen. Na de lunch gingen we door naar het centrum van Baarn voor een Defilé op de markt om vervolgens terug te rijden naar Lage Vuursche voor de rijsuitreiking en het huldigen van de kampioenen.

Kijkend naar het deelnemersveld en de andere prachtige aanspanningen in de rubriek enkelspan pony’s zei iets me dat we voor een 5de of 6de plaats in aanmerking moesten komen. Het resultaat was nog beter, met 216,5 punten hebben we een 3de plaats behaald tijdens dit NK.  Wij kijken dus uit naar een fantastische, gezellige en mooie dag met een mooi resultaat!

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage