Mendurance weer eens wat anders

 

In Nederland worden jaarlijks nog maar weinig mendurance wedstrijden georganiseerd. De westrijd waar het hier om gaat wordt gehouden op 18 juni 2017 met als start en finish bij manege De Spreng in Laag Soeren. Deze wedstrijd is dus dichtbij huis. Voor de menners die onbekend zijn met het fenomeen mendurance volgt hier een korte toelichting.

De mendurance is een lange afstandswedstrijd voor aanspanningen. Omdat het in Laag Soeren gaat om een wedstrijd in de klassen 0 en 1 beperken we ons tot deze klassen. Het traject in Laag Soeren gaat over een afstand van 25km door de heuvelachtige bossen op de Veluwe.Het is een non-stop traject en eindigt met een kilometer verplicht stappen. De gemiddelde mimimum snelheid is 7 kilometer per uur voor ponys en 8 km/uur voor paarden. De gemiddelde maximum snelheid voor ponys is 14km/u en voor paarden 15km/u. Aan het eind van het staptraject van 1 kilometer aan het eind moet de hartslag 64 of lager zijn. als deze hoger is volgen er strafminuten en een nieuwe meting. als de hartslag daarna nog te hoog is, volgt uitsluiting. Je kunt met een enkelspan of met een tweespan meedoen.

i

Alle ponys en paarden krijgen een uitgebreide voorkeuring en nakeurung. Uiteraard moeten de paarden worden goedgekeurd om mee te mogen doen, dan wel in de uitslag voor te komen.

Het belangrijkste is dat de de deelnemende paarden/ponys een goede conditie hebben en na de nakeuring "fit to continue" zijn.

Het verschil tussen klasse 0 en 1 is, dat je voor klasse 1 een startbewijs moet hebben en voor deelname aan klasse 0 volstaat het lidmaatschap van de KNHS.

Meer informatie over de mendurance en de inschrijving vind je hier