40 jaar met Joop en Tonnie In Stap en Draf

IMG 4130a 50

Veertig jaar mensport met In Stap en Draf

Kennismaken met Joop Wesselink en Tonnie Harmsen

HENGELO – In 1979 kwam hoefsmid Reint Langwerden op het idee om een menvereniging op te richten. Hij vroeg hulp van een aantal paardenliefhebbers en In Stap en Draf werd een feit. De menvereniging viert in 2019 het veertigjarig bestaan met hun leden en vrijwilligers. Twee van hen vertellen over de start: Joop Wesselink (73) en Tonnie Harmsen (72).

IMG 20190404 164309Joop en Tonnie waren buurjongens, geboren en getogen in paardenfamilies in het Gelderse Hengelo. De jongens kennen elkaar vanaf hun zesde jaar en waren allebei lid van de ponyclub, waar Joop's vader voorzitter van was. In hun latere bedrijven waren paarden belangrijk. "Zij deden het werk bij het ploegen en oogsten." Paardrijden bleef lange tijd hun hobby, later kwamen daar de aanspanningen bij en het fokken van paarden. Joop behaalde in 2009 met Sirius de titel 'Fokker van het Jaar van het Gelderse Paard'. "Dat was een mooi jaar. Ik kreeg VIP-uitnodigingen voor keuringen, leuk om mee te maken."

Tonnie Harmsen en Joop Wesselink zijn nog steeds actieve vrijwilligers en vieren hun veertigjarig lidmaatschap van de menvereniging. Joop zat ook in het bestuur van In Stap en Draf. "Reint Langwerden kwam naar mij toe, ruim veertig jaar geleden. Joop, zei hij, we zijn voornemens een vereniging op te richten. Dat leek mij ook een goed idee." Joop kende Reint als hoefsmid.

DSC 0151Reint Langwerden, Tonnie Harmsen, Joop Wesselink, Karel van Leijden, Johan Halfman, Antoon van de Berg, Ko Boerkamp en Gerrit Willem Enzerink kwamen samen in Café van de Weer, wat later 't Hoekje en nu Café De Jongens in Hengelo is. "Dat was ergens in april," weet Joop nog. "De tweede bijeenkomst was op 22 mei 1979 en toen werd de menvereniging opgericht." Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Reint Langwerden, secretaris Johan Halfman, penningmeester Joop Wesselink en de leden Karel van Leijden en Gerrit Harmsen. "De nieuwe vereniging moest een naam hebben en leden werden gevraagd om mee te denken. De namen werden op een blaadje gezet en er moest over gestemd worden. Het werd In Stap en Draf, bedacht door Rikie van de Berg."

De vereniging hield haar eerste rit in augustus met 35 aanspanningen. "Die werd verreden vanuit de Hietmaat met een pauze bij Appie Happie in de Veldhoek en de befaamde sherrystop in een weiland verzorgd door Hotel Langeler van de Spalstraat," vertelt Tonnie. "Sponsoren zijn altijd belangrijk geweest, zonder hen waren de jaarlijkse ritten niet mogelijk."

Elk jaar in februari stond en staat als eerste activiteit een ledenvergadering op het programma, in maart de feestavond bij Hilderink en later bij Winkelman en in april de oefenmarathon. "Die kon eerst bij de leden thuis worden gehouden. Het bevatte destijds een wegtraject en de kikkerpoel was de waterbak," vult Joop aan.

Voor de leden organiseerde de vereniging een puzzelrit en voor het groter publiek stonden tijdens de open dag in september de deuren open. "In goede jaren reden meer Naamloos 1dan honderd aanspanningen mee," is Joop enthousiast. Tonnie vult aan: "Met een topdag van 130 aanspanningen. Daarvoor hadden we een publiekstrekker van stalhouderij Kraai uit Velp, een zes-span en later nog een achtspan." Voor het tienjarig bestaan spande deze stalhouderij zelfs tien paarden voor de postkoets en hij nam tien gasten mee. "Hij reed de hele route mee, dat was mooi voor Hengelo in die dagen."

 

Met dank aan Liesbeth Spaansen/Achterhoek Nieuws  bv