Verslag puzelrit door Liebeth Spaansen

 

In stap en draf puzzelen voor de juiste route
 
 IMG 7570a
Foto: Liesbeth Spaansen
 
Puzzelrit als gewoonlijk vol taalgrapjes
Door Liesbeth Spaansen
 
HENGELO – Al veertig jaar zorgt Herman Cortumme voor puzzelritten in de Achterhoek en ver daarbuiten. Ook leden van Menvereniging In Stap en Drap mochten al een aantal van deze ritten maken en zondag 21 juli stond voor de veertigjarige menvereniging de eerstvolgende puzzelrit op het programma. 's Morgens werden zestien kilometers puzzelend afgelegd, 's middags kon nog eens acht kilometer worden verreden.


Het erf van Boerderij Groot Sessing van Gerrie en Gert Harmsen stond garant voor een ruime start en finish, maar ook een gezellige pauze en nazit.


Vijf aanspanningen en een ruitercombinatie schreven zich in voor de puzzelrit. Vanaf ongeveer 10.00 uur kregen de deelnemers de reglementen en de route voor de puzzelrit uit handen van de heer Cortumme zelf. Hij schreef de tijd op de controlekaart en dan konden de aanspanningen op weg, met steeds een minuut of vijftien tussenpoos.  De route voerde door de buurtschappen Bekveld en Hengelose Gooi, met aandacht voor de vele klompenmakers die er woonden. Daarom zijn in dit gebied ook veel populieren en wilgen, waar klompen van worden gemaakt.


Op de routeomschrijving van Herman Cortumme stonden de aanwijzingen vermeld, volgens het Z.A.M.C. reglement puzzelritten, die ook vooraf goed moest worden doorgelezen. Die ochtend werd gestart met een duidelijke omschrijving: Asfaltweg L. De volgende: Na WW met 3 Overijsselse plaatsnamen R. was al lastiger. Zo puzzelden de deelnemers over hun route, maar genoten vooral van hun deelname aan een mooie rit.
Na de ochtendrit werden de prijzen uitgereikt, maar niet nadat Herman enige uitleg gaf over de door hem beschreven route. Een aantal opdrachten waren op verschillende manieren op te vatten. Zo werden de deelnemers op het verkeerde been gezet als de aanwijzing aan de andere kant van de weg stond dan in het reglement stond beschreven. Ook het gebruik van aanhalingstekens bleek een punt van aandacht. En voor wie wist dat er ook een Zwolle bij Groenlo ligt, kon sneller doorrijden. Uiteraard kwamen alle deelnemers binnen de tijd weer op het erf van Harmsen aan, want ook daar zorgt Cortumme voor, niemand zal verdwalen.


Uitslag:  1. Joop en Annie Aalderink,  2. Familie Schiphorst (Schiphorsterstraat),  3. Familie Schiphorst (Veermansweg),  4. Groep Nieske Pohlman,  5. Familie Klein Gotink,  6. Linda Roekevisch en Gert Harmsen.
 
www.instapendraf.nl