Gelezen op Hoefnet KNHS kampioenschap

 

KNHS kampioenschap Hengelo: Spannende en sportieve strijd om de titels

Op de fraaie terreinen van de Hietmaat en de daar omheen gelegen velden streden afgelopen vrijdag en zaterdag de geselecteerde menners in de klassen L en M om de kampioenstitels in de verschillende disciplines. De weersomstandigheden werkten mee, want het bleef grotendeels droog. Een nazomers zonnetje scheen een groot deel van de dagen over de terreinen wat de mooie kampioenschapswedstrijd extra glans gaf.

Na de eerste dag waarop dressuur en vaardigheid werden verreden, was het kampioenschap in geen van de rubrieken een bekeken zaak. De vaardigheidsproef bleek, gezien het aantal foutlozen, niet selectief genoeg, maar de marathon was dat zeker wel. Met het enthousiaste commentaar van omroeper Robert Paul Abbink bracht het beslissende wedstrijdonderdeel veel spanning in de titelstrijd.

Ambitieus

Bij de pony-enkelspannen stuurde Betsie van der Ploeg haar pony Eikhof Boyito naar de winnende marathon. Ze passeerde klassementsleider Renske Zeldenrijk die keurig reed, maar niet kon tippen aan de tijden van Betsie. In drie van de vijf hindernissen was Betsie het snelst en zo reed ze naar het hoogste treetje van het erepodium.

In de klasse M ging Renate Provoost na een fraaie dressuuroverwinning aan de leiding. ‘Ik wilde geen fouten maken, maar toch zo snel mogelijk rijden,’ vertelt ze over haar plan voor de marathon. De jonge Zeeuwse prolongeerde haar titel. ‘De eerste keer, vorig jaar, was bijzonder, maar ik ben echt heel blij, want winnen is altijd leuk.’ Ze brengt haar pony Quibus ook met succes uit onder het zadel en rijdt inmiddels M2 dressuur. Ze wil niet kiezen voor één discipline. ‘De combinatie van deze twee dingen is het leukst,’ zegt ze daarover. ‘En om in het mennen te kunnen presteren heb ik het rijden onder het zadel ook nodig.’ Over haar pony Quibus zegt ze: ‘Hij loopt steeds constante dressuurproeven en in de vaardigheid is hij altijd heel fijn. We hebben dit jaar in de marathon ook veel kunnen verbeteren en dat geeft wel wat meer lucht.’ Aan ambitie geen gebrek bij Renate: ‘Quibus krijgt nu eerst een paar weken rust. Van de winter rijdt ik dan een paar indoors en onder het zadel wil ik goed rijden op de Zeeuwse kampioenschappen. Volgend jaar gaan we in het mennen starten in de klasse Z.’


De ambitieuze Renate Provoost prolongeerde haar titel
Foto: Photowerken

Giel van der Linden pakte de titel bij de tweespan pony's klasse M
Foto: Gerben Olthof

Grootste rubriek

De tweespan pony’s in de klasse M was de grootste rubriek met 17 geselecteerde combinaties. Die waren allemaal zeer aan elkaar gewaagd en hadden ook stuk voor stuk hun eigen specialisme. Maaike Kraay, die na dressuur en vaardigheid aan de leiding ging, verspeelde haar overwinning met strafpunten in het B-traject. Giel van der Linden moest in de marathon even op gang komen, maar klokte in de hindernissen 3 tot en met 6 de snelste tijden. Daarmee klom hij van plaats vier naar het hoogste treetje van het podium en verwees Maaike naar het zilver.

Ook volop spanning in de L-rubriek bij de ponytweespannen. Met een fraaie dressuurproef en 1,31 aan tijdfouten in de vaardigheid stond titelverdediger Jelle Leliveld nipt aan de leiding na de eerste wedstrijddag. Sanne Janssen, die wel foutloos was in de vaardigheid en eveneens onder de vijftig strafpunten in dressuur reed, zag een kans op de overwinning, maar was er niet van overtuigd dat het zou lukken. Tot de allerlaatste hindernis bleef het spannend wie van de twee de titel zou pakken, maar Sanne reed de betere marathon en won. ‘Ik had het echt niet verwacht,’ zegt ze. ‘Het verschil met Jelle was maar klein en mijn pony’s zijn normaal gesproken wat terughoudend op het water.’


Sanne Janssen troefde Jelle Leliveld af in de marathon
Foto: Gerben Olthof

Trajectfouten

Zes deelnemers startten in de gecombineerde L en M rubriek bij de tweespan paarden. Met zijn spectaculair bewegende span won Henk Bos de dressuur. In de marathonhindernissen waren de tweespannen aan elkaar gewaagd. Henk klokte goede tijden, maar kreeg 40 strafpunten voor trajectfouten bijgeschreven. Michel Klep won de marathon met een vlakke, maar sterke rit. Harry Streutker rook met zijn Friezen de overwinning, reed fanatiek in de hindernissen en klom van zijn tweede plek op dag 1 naar de gouden medaille. Het zilver ging naar Michiel Klep.


Harrie Streutker won de tweespanrubriek
Foto: Gerben Olthof

Sterke enkelspannen

Ook de enkelspannen paard waren in beide klassen aan elkaar gewaagd. Met de fraai door het lijf lopende vos Harco-v reed Shirley Geraets-Moors de winnende L-proef met 49,11 strafpunten. Maar Gabriëlle van den Broek hield alle ballen op de kegels en ging na de eerste wedstrijddag aan de leiding met de fraaie schimmel Valentijn H. In de marathon had John Castelijns het goede knopje gevonden bij zijn paard Guus en reed onder de veertig strafpunten. Daarmee pakte hij de titel. ‘Ik voelde ons samen groeien in de marathon,’ straalt de kampioen. ‘Het was tot het einde toe spannend, maar ik heb gereden voor wat ik waard was. Saskia (Siebers, zijn partner en groom, red.) redde me nog in de eerste poort in hindernis 1, maar daarna ging het steeds beter.’ Over zijn dressuurproef in Hengelo is John minder goed te spreken. ‘Ik heb veel te afwachtend gereden. In het begin van het seizoen kreeg ik Guus de dressuur fijner en losser in het lijf. Nu durfde ik hem niet even bij te tikken. In de vaardigheid was dat weer anders en kon ik met een fijn gevoel rond rijden. Ik stopte daarom zelfs niet toen ik zag dat poort 4 te smal stond.’ De voormalig tweespanrijder heeft de smaak van het enkelspan te pakken. ‘We hebben Guus al 5 jaar en hebben van zijn spangenoot afscheid genomen omdat die te afwachtend was. We zoeken nog wel naar een derde paard, want ik moet maar afwachten wanneer ik Guus moet inleveren.’ Daarmee verwijst hij grappend naar zijn levenspartner Saskia Siebers die enkelspan op het hoogste niveau rijdt.


John Castelijns groeide in de marathon en won
Foto: Photowerken

Drie sterke onderdelen

Wim Veldboom is de nieuwe kampioen in de M-klasse enkelspan paard. Hij won overtuigend met de overwinning in dressuur, de tweede marathon en een foutloze vaardigheid. De achtjarige Lusitano Gazefiro is sinds december in zijn bezit. ‘Het is echt een heel fijn en allround paard,’ zegt hij erover. In de hindernissen liep het vlot en vloeiend wat resulteerde in goede tijden. Dat hij in de eerste vier hindernissen het snelst was kon de voorzitter van District Oost zelf nauwelijks geloven. ‘Ik wist dat René van Beek heel snel reed. Toen ik mijn eigen tijden zag, dacht ik na elke hindernis ‘Hoe kan dat?’. In hindernis 5 heb ik heel voorzichtig gereden vanwege de vele balletjes.’ Ook in hindernis 6, de waterbak, lag zijn tempo beduidend lager, waarmee René de marathon op zijn naam schreef. De sterk rijdende Paul Aarts won met Wynion het zilver, gevolgd door Henk Hans met Dinozzo.


Super allround: kampioen Wim Veldboom
Foto: Gerben Olthof

Langspannen

Bij de tandems prolongeerde Hanne Louise de Koning haar titel met een ijzersterke marathon. Bij de vierspan pony’s won Chantal Brugmans de dressuur, maar Roelf Lamein ontketende in de marathon, was in 5 van de 6 hindernissen het snelst en won het goud. De wedstrijd had even stil gelegen omdat enkelspanmenner Niels Jonkers in hindernis 1 was gekiept en zijn groom onfortuinlijk terecht was gekomen. Dat deerde Roelf niet want na enige wachttijd knalde hij de laatste hindernis in om zijn geweldige rondje af te maken.


Roelf Lamein knalde in de marathon naar de titel bij de vierspan pony's
Foto: Gerben Olthof

Bij de vierspan paarden was het bij ieder onderdeel stuivertje wisselen in het deelnemerskwartet. Won Hans Goedhart de dressuur, Monte Visser reed de sterkste vaardigheid, maar moest na een herstelde parcoursfout in de marathon zijn meerdere erkennen in Huib Pater. Huib was veruit het snelst in de hindernissen en werd kampioen. Het zilver was voor Hans Goedhart en brons voor Monte Visser.

Aan het einde van de tweede wedstrijddag werden alle prijswinnaars en hun grooms in het zonnetje gezet en werden de kampioenen gehuldigd.