Verslag lezing door dhr. Suijkerbuijk 25-02-2020

25 februari 2020 heeft de heer John Suijkerbuijk de leden van de menverenigingen uit Bronckhorst (In Stap en Draf, Onder de Zweppe en In de Reep’n) verrast met een interessante lezing over hoe het paard is ingezet in het leger door de geschiedenis heen.
De aanwezigen in de zaal van het Buurthuis Varssel luisterden met veel aandacht naar Luitenant-kolonel (Vbdd/bd) John M.J. Suijkerbuijk Oud-voorzitter Stichting Militaire Prestatie Tocht te Paard en Projectofficier en bestuurslid Stichting Hephaistos.
Beide onderwerpen waren voor mij totaal onbekend maar door de beelden van alles wat hij niet ging behandelen, werd je vanzelf nieuwsgierig naar van wat hij nu wel zou vertellen………..


Hij heeft niet behandeld de dieren: Apen, Beren, Dolfijnen, Heimweedieren (de duif), Kamelen, Lama’s, Olifanten, ratten, ossen en vleermuizen. Dit zijn allemaal dieren die wel in oorlogstijd ingezet zijn, maar vaak niet effectief.
Paarden, honden en ezels daar ging het dus over!


12 miljoen paarden zijn er gesneuveld in de eerste wereldoorlog en tot op heden is hiervoor nog geen standbeeld in Nederland. Net zo als voor de hond die met een bom op de rug een tank zou moeten opblazen. Kleine trekdieren worden nu alleen nog ingezet in de huidige oorlogen als vervoermiddel. Het robot-paard is de toekomst. Ons leger heeft nu niet meer de beschikking over eigen paarden.


Tot vorig jaar (de 19e editie) was er de Militaire Prestatietocht Paard waarbij binnen de tocht van 45 kilometer door de natuur de paarden en de begeleiders getest werden. Het voorbeeld van een betonmolen met grind blijft hangen. Of dit jaar de tocht doorgaat, is nog niet zeker.


Na de pauze vertelde hij over de Stichting Hephaistos. Deze stichting helpt met hulp van paarden veteranen die vastgelopen zijn in het leger, bij de politie, brandweer of andere hulpdiensten. Deze veteranen hebben PTSS (posttraumatische stoornis) en worden op deze manier geholpen weer van het leven te genieten. Een hele mooie opzet die in manege Mansour te Arnhem zijn thuisbasis heeft. Voor info over o.a. donaties: www. stichtinghephaistos.nl

Willemien Steenblik