Skip to main content
  • draf1.jpg
  • draf2.jpg
  • draf3.jpg
  • draf4.jpg
  • draf5.jpg
  • draf6.jpg

Bixie mennen proeflessen

Pony Sofietje trekt de kar, op de bok Tess en Brenna, achterop staat Lotte. Monique en Kim geven aanwijzingen. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Braaf! Kijk dat beestje in de ogen
(door Feikje Breimer)

Hengelo - "Vertrouwen in elkaar. Dat je als kind op die kar zit en zo'n sterk dier voor je doet wat je van hem vraagt. Dat is toch geweldig! Op een bixie mendag kun je met plezier iets leren."
Monique Rotman is lid van de menvereniging in Stap en Draf in Hengelo en zocht naar mogelijkheden meer kinderen te betrekken bij het mennen. "Er zijn speciale bixiedagen voor kinderen van zes tot en met dertien jaar die met hun pony dressuur rijden of springen. Zoiets wilde ik organiseren voor kinderen die willen mennen. Ik heb vorig jaar zelf het mennen weer opgepakt en het geeft zoveel voldoening! In overleg met manege De Gompert, Hans Ouwersloot van mendistrict Oost en jurylid Kim van den Mosselaar hebben we op zondagmiddag 31 maart een bixie mendag georganiseerd. Truus Middelkoop geeft die dag training."

Vertrouwen
Kim: "Met een pony bezig zijn is zoveel meer dan alleen er op zitten of er achter wanneer je ment. Het poetsen, aandacht geven, praten met je pony. Kijk dat beestje in de ogen! Zo krijg je vertrouwen in elkaar. Je hoeft niet direct op een wagen te gaan zitten. Je kunt ook achter je pony lopen met leidsels en tussen hindernissen doorlopen. Dat die beestjes gehoorzamen met zo'n afstand tussen jou en het dier dat is natuurlijk geweldig! Tijdens bixiedagen loop ik overal tussendoor en zie hoe de kinderen omgaan met hun pony. Op een bixiedag mag je alle fouten maken behalve eentje en dat is boos worden op je pony." Terwijl Kim en Monique uitleggen hoe de bixiedag verloopt halen Tess, Lotte en Brenna pony Sofietje uit de wei. De pony geniet zichtbaar van de borstelbeurt en staat geduldig stil terwijl de meisjes de manen invlechten.

Monique: "Je kunt meedoen vanaf zeven jaar tot en met dertien jaar en je moet een begeleider hebben die kan mennen en die ouder is dan achttien jaar. Het is natuurlijk geweldig wanneer je zelf een aanspanning hebt, maar misschien ken je iemand die het goed vindt dat je met zijn of haar pony en wagen oefent. Dan kom je met die aanspanning." Kim: "Veiligheid gaat voor alles en daarom houden we de bixie mendag ook in de afgesloten bak van de manege. De pony moet uiteraard beleerd zijn voor de wagen. Kinderen moeten een cap op en een bodyprotector dragen. Hoe je je verder aankleed mag je helemaal zelf weten." Kim: "Je krijgt met twee aanspanningen per keer drie kwartier les en als afsluiting rij je een proefje met hindernissen."

Kinderen van 7 tot en met 13 jaar kunnen zich tot en met 24 maart opgeven voor de dixie menmiddag in De Gompert via facebook; bixie achterhoek oost-nederland. Deelname 10 euro.