Skip to main content
  • draf1.jpg
  • draf2.jpg
  • draf3.jpg
  • draf4.jpg
  • draf5.jpg
  • draf6.jpg

MPTTP met Jaap en Jaap Compas

MPTTP weer eens wat anders

 Militaire Prestatietocht is een ééndaagse prestatietocht te paard van ongeveer 36 km met opdrachten, waarbij deelname aan de tocht en het op een goede wijze afleggen van de afstand belangrijker zijn dan tijdrijden en winnen.

Door een collega koetsier van het Openlucht Museum Arnhem was ik uitgenodigd deel te nemen hieraan. Jaap jr. ging deze dag met me mee, ouderwets gezellig want jaren geleden reden vader en zoon ook vaak samen.

Meer dan 105 ruiters te paard, 12 koetsen en 3 teams met lastdieren met begeleiders te voet deden zaterdag 25 augustus mee. Dat was het deelnemersveld van de 18e Militaire Prestatietocht. Deze tocht werd verreden in de omgeving van het Infanterie Schietkamp te Harskamp en het terrein van Nationaal Park de Hoge Veluwe. De deelnemers - militairen, politie en burgers - kwamen uit België, Duitsland, Nederland en Noorwegen.

Tijdens de toertocht legden de deelnemers een aantal proeven af, zoals de obstakelproef, handgranaatgooien te paard, handboogschieten, springen en ringsteken. Zo lieten de ruiters zien dat zij hun paard onder controle hadden. De aanspanningen lieten op de 6 kilometerlange tankbaan zien hoe sterk ze waren, hoe trekvastheid in het zeer mulle zand was. Verschillende momenten van de dag werden alle paarden gecontroleerd op hartslag en bloeddruk.

Op de picknickweide van De Hoge Veluwe werden demonstraties gegeven, o.a. met de nieuwe Scania-vrachtauto die vanaf eind 2018 instroomt bij de krijgsmacht.

Jaap en ik vonden het een geweldige ervaring om mee te mogen maken en wie weet: volgend jaar weer!

Groeten, Jaap en Jaap Compas