Skip to main content
  • draf1.jpg
  • draf2.jpg
  • draf3.jpg
  • draf4.jpg
  • draf5.jpg
  • draf6.jpg

Samen genieten van dansend paard

Bron Vizier op Bronckhorst 

Samen genieten van dansend paard


door Feikje Breimer
Hengelse mendag 21 juli Hietmaat

Erika snuift en kijkt aandachtig naar de tuinsproeier die sissend rondzwenkt. Ze weegt zeshonderd kilo en zou met gemak van koers kunnen veranderen ondanks de koets met drie personen die ze trekt. Koetsier Gert roept haar geruststellend toe. "Lopen maar! Niks aan de hand!" En Erika loopt.

HENGELO - Gert Harmsen zit op de bok, naast hem Jebbo Haverkamp. Erika is een Gelders paard van negen jaar dat zo kijkerig is als een drie-jarige. Vanaf de Steenderenseweg is de aanspanning in de vroege avond vertrokken. Om de bocht verschijnen onverwacht twee wandelaars. Erika aarzelt. "Dat zijn heel aardige mensen!" moedigt Gert haar aan. Erika loopt door.

In stap en draf
Gert en Jebbo zijn al jaren lid van menvereniging 'In stap en draf'. Sinds twee jaar maken ze deel uit van het bestuur van de vereniging. Leden en bestuur organiseren op 21 juli de Hengelse Mendag nieuwe stijl. De belangstelling voor mensport lijkt af te nemen en dat vinden Gert en Jebbo onterecht. Jebbo ment zelf met twee Dartmoor-pony's en geniet van het contact met andere paardenmensen. "Als lid van een menvereniging kun je tijdens de ledenavonden lekker leuteren over paarden. Het gedrag van de dieren en de situaties waar je als menner in terecht kunt komen." De honderd leden van de menvereniging zijn niet allemaal actieve koetsiers en hebben ook niet allemaal paarden of pony's. Gert: "Sommige leden helpen bij het uitzetten van de buitenritten of het opzetten van een parcours op De Hietmaat tijdens demonstraties en wedstrijden. Je bent altijd welkom om als groom mee te rijden. Onze Hengelse Mendag is bedoeld om kennis te maken. Gaat je hart sneller kloppen wanneer je onderweg een paard en wagen tegenkomt? Kom dan vooral die dag kijken! En meehelpen mag ook."

Erika heeft na een paar kilometer de smaak te pakken. Ze stapt stevig door en wil het liefst gaan draven.

Dansen
"Kijk, nu neem ik haar in de verzameling. Ze laat haar hoofd wat zakken, zie je?" legt Gert uit. Erika trekt haar benen hoog op en danst voor de koets. "Soms ga ik spontaan zingen wanneer ik op de bok zit, het is toch prachtig zo! Ik sta vaak om vijf uur 's morgens op om een rit te maken. In de zomer zijn dan de dazen nog niet zo actief. De reeën staan dan soms op twintig meter afstand naar mij te kijken."
De Hengelse Mendag op zaterdag 21 juli duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De mendag staat open voor alle menners met een veilige aanspanning en er zijn allerlei demonstraties. Er is een rassendefilé met dertien verschillende paardenrassen, er zijn klassieke koetsen en de modernste wedstrijdwagens. Wie wil mag meerijden met een kort ritje over de Hietmaat of meerijden tijdens een recreatieve rit in de omgeving. Kinderen kunnen meedoen aan een les ponyverzorging en mogen de pony's poetsen. De Hietmaat, Zelhemseweg 15, Hengelo gld.